elektrikli araç rota planlama

Elektrikli Araçla Seyahat Ederken Şarj İstasyonları Nasıl Bulunur?

Sahneyi hazırlayalım, bir süredir araç kullanıyorsunuz ve elektrikli aracınızın batarya gücü %15 olarak görünüyor. Biraz gerilmeye başlıyorsunuz ve menzil kaygısı başlıyor. Böyle bir anda durup telefonunuzdan en yakın şarj istasyonu mu ararsınız yoksa 30 dakika daha yola devam mı edersiniz?

Şarj istasyonu aramak doğru hareket gibi görünüyor. Geçtiğiniz ilçenin ana caddesinden bir sonraki sağa dönün. Bu çok zor olmamalı. Bulunduğunuz yerden yolun hemen yukarısında bir şarj istasyonu olması gerekir. Şimdi %10.

Bir benzin istasyonuna girersiniz ve oradaki görevliye bu bölgede şarj istasyonu olup olmadığını sorarsınız. Bir tane var, yolun yaklaşık 10 km yukarısında büyük mağazada. Seyahat ederken elektrikli araçla (EV) şarj istasyonlarını bulmanın daha iyi ve kolay bir yolu olmalı, değil mi?

Bu makalede, bir elektrikli araçla seyahat ederken şarj istasyonlarının nasıl bulunacağı sorusunu yanıtlayacağız. Kışın soğukta bile olsa fazlasıyla seyahat yapılabilir. Sadece biraz planlamak gerekir. Bu makalede ele alınmayan şey, evde şarj etme veya “seviye 2” şarj olarak bilinen şarj türleridir. Burada, menzilinizi test edecek kadar uzun bir yolculukta seyahat ederken özellikle bir elektrikli araç şarj istasyonu bulmaya odaklanıyoruz. Hadi başlayalım!

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Planlama

Hangi model aracı kullanırsanız kullanın, planlama çok önemlidir. Bu, içten yanmalı motorlu (ICE) bir araçta da geçerlidir. Ancak, bir EV’de yolculuk için gereken planlama düzeyi, ilk kez EV sahibi olanlar için yeni bir deneyimdir. Bu önemlidir çünkü benzin istasyonları kadar çok “Seviye 3 şarj cihazı” (DC tipi hızlı şarj cihazları ve Tesla Süper Şarj Cihazları) yoktur. Bugün Türkiye’de, büyük şehirlerde birkaç bölgede bulabilirsiniz.

Daha fazla EV yola çıktıkça, hızlı şarj cihazlarına olan ihtiyaç da artacaktır. Ancak bu, şu anda şarj istasyonu bulmanın imkansız olduğu anlamına gelmez. Bir yolculuk planlarken yapmanız gereken ilk şey, aracınızın tam şarjla ne kadar yol gidebileceğini hesaplamaktır. Örneğin, maksimum menziliniz 500 km ise, muhtemelen başlangıç noktanızdan 250 ila 280 km uzakta bir hızlı şarj cihazı bulmak isteyeceksiniz.

sarj istasyonu nasil bulunur

Şarj İstasyonları Bulma: Rota Planlaması

Peki bu şarj istasyonu nasıl bulunur? Eğer bir Tesla’nız (veya bir Rivian, Ford veya belirli tipte EV markaları ve modelleri) varsa bu çok basittir. Sadece nihai varış noktanızı araç içi navigasyon ekranına girin. Araç, rota üzerindeki gerekli şarj cihazlarını otomatik olarak size gösterir. Bu, bazı markalarda diğerlerinden daha iyi çalışır, ancak teknoloji oldukça yenidir ve gelişmeye devam etmektedir. Bazen bir yolculuk, 30 ila 45 dakika arasında olan şarj duraklarını içerir ve navigasyon sistemi bunu görüntüler. Gün boyunca yemek için durmanız gerekeceğinden bunlardan birkaçı gerekli olabilir. Ancak, bu şarj stratejisi aynı zamanda çok düşük bir şarj durumundan (SOC) çok yüksek bir şarj durumuna geçme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına da gelir.

Genel bir kural olarak, günümüzde EV pilleri daha düşük SOC’de daha hızlı şarj oluyor. Daha sonra daha yüksek yüzdelerde yavaşlıyorlar çünkü yüksek SOC’ye sahip bir pili hızlı bir şekilde şarj etmek genellikle güvenli değildir. Temel bir bilgi olarak, bir EV bataryasının %0-80’den şarj olması yaklaşık 30 dakika ve %100’e kadar şarj olması için 30 dakika daha gerekiyor. Ancak bir yolculuktayken, bataryanızı %80’den daha yüksek bir seviyede şarj etmek genellikle pek mantıklı değil. Şarj istasyonlarının daha az olduğu şehrin kırsal bir bölgesine gidiyorsanız, bu gerekli olabilir. Ancak, genellikle bir sonraki şarj cihazına (yaklaşık %10-20) gidecek kadar şarj edebilirsiniz.

Hangi Şarj İstasyonunu Kullanmalısınız?

İlk şarj durağından sonra aracınızın menzilinin ne kadar olduğu daha az önemlidir. Daha önemli olan aracınızın ne kadar hızlı şarj olduğudur. Bunu biraz daha inceleyelim. Yolculuğun ilk ayağında bataryanızı %100 şarj edersiniz. Sonra bir sonraki şarj durağını bulursunuz. Eğer bir VW ID.4 kullanıyorsanız maksimum şarj hızınız 170 kilovattır (KW). Ancak bir Porsche Taycan kullanıyorsanız maksimum şarj hızınız 270 KW gibi bir şey olacaktır. Bu araçların her ikisi de DC Hızlı Şarj istasyonları adı verilen yerlerde şarj olur. Bu tür şarj cihazları ülkemizde birçok istasyonda bulunur, bazıları 350 KW maksimum hız sunar. Diğerleri maksimum 150 KW sunar.

Bu KW değeri sürücü için önemlidir. Arabanızın maksimum şarj oranı yaklaşık 150 kW ise, 350 kW’lık duraklama noktasını kullanmamalısınız. Bunun nedeni, arabanızın aynı anda bu kadar gücü kabul edememesidir. Ancak, bunun tersi de geçerlidir. Arabanızın maksimum şarj oranı 150 kW ise ve 50 kW’lık bir istasyona yanaşırsanız, şarj almak için gerekenden daha uzun süre oturmanız gerekir. Peki, hangi tür şarj cihazının nerede bulunacağını nasıl bilebiliriz?

elektrikli arac rota planlama2

Şarj İstasyonları Bulma: Sıfır Silindir Şarj İstasyonları Haritası

Navigasyonu (veya şarj istasyonlarına yönlendirmesi) olmayan bir arabanız varsa korkmayın. Rotanız üzerindeki şarj istasyonlarını bulmak için başka bir seçenek daha var: internet. Ama sadece internet değil. Bunun yerine, seyahatinizi planlamanıza yardımcı olabilecek belirli web siteleri var. Bu web sitelerinden biri Sıfır Silindir olarak adlandırılıyor. Bu web sitesi birkaç nedenden dolayı oldukça popüler. Bir uygulama olarak veya bilgisayarda kullanılabilir. Gittiğiniz yerin adresini yazabilir ve yakındaki şarj cihazlarını görebilirsiniz.

Sıfır Silindir Şarj İstasyonları Haritası çeşitli arama parametrelerine izin verir. Bunlara maksimum şarj hızı, şarj cihazının sahip olduğu fiş türleri ve şarj ücretleri gibi bilgilere de rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu harita size yalnızca belirli bir rota üzerindeki tüm şarj cihazlarını bulur. Her durakta ne kadar süre şarj etmeniz gerektiğini gösteren ve şarj istasyonu rota planlaması yapabileceğiniz bir diğer uygulamamıza bakalım;

Şarj istasyonu Rota Oluşturma

Elektrikli araç rota planlama (ABRP) harika bir araçtır. Bu web sitesinde, sahip olduğunuz araba tipini, nereye seyahat ettiğinizi ve kullanmak istediğiniz rotayı seçebilirsiniz. Ayrıca yola çıkmadan önce pilinizin yüzde kaç olacağını da seçebilirsiniz. Daha az ama daha uzun şarj molaları vermeyi tercih ettiğinizi varsayalım. Bu, yemek almanıza veya daha uzun süreler boyunca dinlenmenize imkan sağlar. Ayrıca daha sık ama daha kısa molalar verecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu, şarj sırasında maksimum verimlilik sağlar. Ayrıca, konuma olabildiğince hızlı bir şekilde ulaşmayı da seçebilirsiniz. Sizin için hangi seçeneklerin uygun olacağını görmek için yakından incelemenizi tavsiye ederiz.

Uzun Yolculuklarda Sürüş İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Makalenin bu bölümünü kısa tutacağım. Seyahat rotanızı planladıktan sonra, arabaya binip sürmeniz yeterli. Gerçekten bu kadar basit. Şarj istasyonu haritası veya elektrikli araç rota planlama aracı kullanarak yolculuklar artık daha kolay hale gelmektedir. Günümüzde birçok arabanın menzili yaklaşık 500 km’dir ve oldukça hızlı şarj edilebilir durumdadır. Örneğin Hyundai Ioniq 6, hızlı bir şarj cihazında 350 kW’lık bir güç kullanıldığında 18 dakika gibi kısa bir sürede %10-80 şarj olabilir (Ioniq için maksimum şarj oranı 230 kW’dır). Bu, yolculukları yalnızca yapılabilir kılmakla kalmaz, aynı zamanda oldukça hızlı hale getirir. Ve daha fazla şarj cihazı çevrimiçi hale geldikçe, gitmeniz gereken her yere seyahat etmek daha da kolaylaşacaktır.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir